Горещи новини

Проф. Жил-Ерик Сералини – ГМО предизвиква рак!

21.септ.2012г., actualno.com

Проведени в тайна опити с плъхове доказаха, че след употреба на генномодифицирана царевица, животинките развили големи ракови образувания, съобщи Евронюз.

Група френски учени хранили плъховете две години с царевица, внасяна в Европа от американската компания “Монсанто”, която е сертифицирана от европейските власти.

След проучване се оказало, че всеки ГМО продукт, който се внася в Европа, се изследва в продължение на три месеца за вредни въздействия и след това се пуска на пазара. Но според тестовете някои от плъховете умирали от рак на четвъртия месец.

Това означава, че действащите в момента тримесечни тестове са неефективни и това поставя под съмнение за вреда от ГМО продукти, използвани в дълъг период от време, смятат учените. Във Франция вече се заговори за промяна на системата и много по-строго сертифициране и изследване на ГМО продуктите.

„За пръв път в света можахме да оценим въздействието на пестицид и на ГМО върху организми, и то за много по-дълъг период от време, отколкото са го правили правителствата и производителите. Получените резултати са наистина тревожни!„, заяви ръководителят на проучването проф. Жил-Ерик Сералини.

„От изследването пролича, че смъртността при плъховете е между два и три пъти по-бърза при консумацията на ГМО и ГМО, третирани с „Раундъп“. Наблюдавахме и два-три пъти повече тумори при опитните животни. „Дори и при най-ниски дози на „Раундъп“ станахме свидетели на 2,5 пъти повече тумори на млечните жлези“, констатира Сералини.

Истинско престъпление е, че санитарните власти не са изискали по-дълги изследвания за въздействието на ГМО, а вече изминаха 15 години от тяхното пускане на пазара“, коментира Сералини.

В Европейския съюз днес са разрешени 46 вида храни, в това число и царевица, които са генномодифицирани. Затова и данните от опитите на френските учени имат силен обществен отзвук.

Български екологични организации днес излязоха с искането кабинетът да спази обещанието си от 2010 г. и да забрани с документ някои сортове генно модифицирана (ГМО) царевица. От сдружението „Агролинк“ настояват за незабавно спиране на вноса на всички фуражи или други храни, третирани с хербицида „Раундъп“.

Редактор: Яна Баярова

България блокира предложение за разрешаване на ГМО в ЕС

Нови проучвания описват генномодифицираните организми като двойно по-опасни за човешкото здраве

klassa.bg, 12.3.12

Седем европейски държави, сред които и България, блокираха предложение на датското председателство на ЕС за разрешаването на генномодифицирани организми (ГМО) на континента, съобщи Франс прес.

Според подготвеното от Дания предложение биотехнологичните компании трябва да могат да отглеждат генетично модифицирани култури в някои страни от Европейския съюз, ако се съгласят да не ги продават в държави, които искат да ги забранят.

Междувременно „Списание за приложна токсикология“ публикува резултати от последните изследвания, свързани с ГМО, които пораждат загриженост. Според тях генетично модифицирани култури с „пакетирани признаци“, т.е. множеството признаци, предизвикани от методите на генното инженерство, вероятно са по-опасни за човешкото здраве, отколкото се смяташе досега, защото тяхната токсичност е синергична.

Френски съд призна компанията МОНСАНТО за виновна

ecovarna.info, 14.02.2012

На 13 февруари, френски съд, постанови, че „Монсанто“ е виновен за натравянето на земеделският стопанин, Франсоа Лафорк.

Това е първата по рода си победа над опитващата се да доминира навсякъде  със своите ГМО култури и съпровождащите ги хербициди биотехнологична компания.

Това решение отваря вратата за повсеместни съдебни дела срещу отравянията с пестициди.

Перу забрани ГМО-тата за 10 години

on-parliament.com, 4.11.2011

Десет годишен мораториум върху вноса на генно-модифицирани организми въведе Конгресът на Перу. Това съощи АФП.

Целта е да се защити природата и биоразнообразието на страната.

Забраната засяга всички ГМО-организми и продукти. Освен вноса е забранено и култивирането на ГМО-организми, като семена, животни и риби.

Единствено за изследователски цели ще се разрешава използването на тези продукти. Това ще се случва в затворена среда и под строг държавен контрол.

На снимката: Президентът на Перу – Оланта Хумала

Унгария унищожи всички полета с ГМ (генетично модифицирана) царевица

30dumi.eu, 18.07.2011

Според заместник-държавния секретар на Министерството на селското развитие Лайош Богнар, в Унгария са открити и унищожени около 400 хектара с генетично модифицирана царевица. За разлика от много други страни от ЕС,  ГМ култури  в Унгария са забранени.

След влизането в сила в началото на тази година на нови правила, властите проследяват всички култури и ги проверяват за наличие на ГМО, преди те да  стигнат на пазара.

Богнар добавя, че проверките ще продължат, независимо от факта, че търговците на зърно са длъжни да декларират, че продават  зърно, което не съдържа ГМО.

Компенсация е малко вероятна.

Сред засадените култура са намерени продукти на Monsanto и Pioneer. Свободното движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да разследва откъде зърното е пристигнало в страната, но ще проверяват, къде  може да се намери  (GM) материал, казва Богнар.

Общественото радио съобщи, че този случай засяга два от най-големите международни производители на семена, и че с генетично модифицирани семена могат да бъдат засети до хиляда акра земя.

Местните фермери се оплакаха, че използването на генетично модифицирани семена е санкционирано точно сега, и че е твърде късно, за да сеят отново, така че цяла  година е загубена за тях.

Друг проблем е, че компанията, разпространяваща семена в окръг Бараня е в процес на ликвидация, така че, ако на международните производители на семена бъдат изплатени някакви компенсации, парите ще бъдат платени първо на кредиторите на съответното дружество, а не на фермерите.

Източник: AllAboutFeed.net

Индийците се отказаха от ГМ-патладжаните

Agrosaveti.com, 22 Февр 2011

Индийците, за щастие, няма да бъдат първите хора на земята, които ще опитат ГМ патладжани. Отглеждането на ГМ патладжани временно е забранено. Министърът на природата Джайрам Рамеш каза, че учените трябва да проведат допълнителни изследвания за безопасността на патладжаните за хората.

„Мой дълг е да подходя към този въпрос с повишено внимание и бдителност и да наложа мораториум на производство ГМ патладжани.” – заяви Джайрам Рамеш. Според него, мораториумът върху отглеждането на патладжани за търговски цели ще бъде валиден до момента, когато бъдат проведени независими научни изследвания и се докаже безопасността на продукта. Министърът обаче не уточни защо решението за спиране на производството е взето в последния момент, докато правителствената комисия одобри трансгенните патладжан през октомври.

Срещу трансгенните зеленчуци се надигна мощното лоби на местните фермери, местните власти, еколози и правозащитни организации. Лидерите на щатите, в които се отглеждат около 60% от общия добив на патладжаните обявиха, че няма да позволят трансгенни зеленчуци в техните области, дори ако правителството ги одобри. Първият изстрел в тази война беше даден от ръководството на щата Уттарханд преди три дни, когато обяви намерението си да забрани ГМ патладжани за отглеждане и реализация. То беше подкрепено и от щатите Химачал Прадеш и Карнатака. Още осем региона изразиха загриженост за новия зеленчук.

Независимо от факта, че новите технологии повишават добивите от зеленчуци, тяхното приложението в Индия влошава положението на най-бедните селяни. Техният труд става ненужен, когато за по-малко разходи могат да се отглеждат по-продуктивни и по-устойчиви на вредители растения.

Освен при патладжаните, генът Bt се използва за отглеждане на генетично модифицирана царевица в 17 страни. Още в 10 страни тя се внася. Това зърно се използва само за храна на животните. Въпреки това, наскоро китайското правителство одобри Bt-ориза за отглеждане и консумация от човека.

1 милион европейци срещу ГМО

БНТ, Автор: Асен Инджиев – кореспондент на БНТ в Брюксел, 9 дек 2010

Петиция с един милион подписа на граждани от ЕС беше предадена на ЕК в Брюксел с настояване за мораториум върху разрешителните за отглеждане на генно-модифицирани организми. Петицията обединява подписите на граждани от 27-те страни-членки на Евросъюза, в това число и на над 6 хиляди българи. Документът беше предаден на комисаря по здравеопазване, който не се ангажира с конкретен отговор на искането. В момента в ЕС се отглеждат генно-модифицираната царевица на концерна „Монсанто“ и картофът „Амфлора“ на БАСФ, известен още и като „супер-картоф“.

ЕК днес беше изправена пред голата истина – милион граждани, подписали се в полза на замразяване на издаването на разрешителни за отглеждането на генно-модифицирани организми. Петицията е първата по силата на Лисабонския договор – той предвижда възможност 1 милион граждани да предложат на ЕК проектозакони. Комисията обаче увърта с аргумента, че все още регламентът за приложение на този член от Договора не е влезнал в сила и че това няма да стане поне до една година. Природозащитниците от „Грийнпийс“ и от интернет-мрежата за гражданска инициатива „Авааз“ твърдят, че всъщност Комисията си измива ръцете, за да не обърне внимание на истинския проблем, а именно, че огромните химически концерни лека-полека слагат ръка върху хранителната верига и налагат генно-модифицираните продукти.

Йорго Рис – „Грийнпийс“: „Данните от държави, отглеждащи генно-модифицирани продукти, като САЩ, Аржентина и Испания, показват, че тези организми са вредни за околната среда и водят до по-широка употреба на пестициди. Няма нито едно проучване, показващо какво е дълготрайното влияние на тези храни върху човешкото здраве.“

Отговорът на ЕК беше повече от неясен.

Джон Дали – комисар по здравеопазване: „Иновациите в Европа трябва да бъдат стимулирани. От друга страна, трябва да се уверим, че рисковете и предимствата ще получат правилна оценка, така че да са полезни за обществото.“

„Грийнпийс“ не крият, че ако петицията не бъде приета и не стартира публична дискусия с участието на ЕК, са готови да сезират Съда на Евросъюза. Защото подписката им е събрала 1 милион подписа само между март и октомври, а след това напливът от желаещи да се присъединят продължил с пълна сила. Позицията им е още по-силна на фона на последните данни от проучване на общественото мнение, което показва, че над 60% от гражданите на съюза са против отглеждането на генно-модифицирани продукти. .

Причиняващ рак невротоксин одобрен за ползване върху полетата в Калифорния

Sustainable Food, 2 дек 2010

Потресаващо решение е взето наскоро в САЩ, игнорирайки съветите на най-добрите учени – включително шестима Нобелови лауреати и екипа от учени, занимаващи се с проблема – по този начин е одобрен опасният химикал метил йодид, който ще се използва като пестицид за отглеждането на ягоди. Химикалът е толкова токсичен, че сравнен с него арсеникът е като пудра захар.

Метил йодидът се използва за умишленото предизвикване на рак в лабораторни животни и съприкосновението с него може да предизвика по-късно аборти и неврологични увреди. Този химикал явно поставя сериозни рискове за здравето на хората, а още повече на селскостопанските работници, които ще бъдат принудени да работят на отровните полета.

Въпреки всички тези опасности, производителят на химикала Ариста(1) е лобирала твърдо и е похарчила милиони долари, за да бъде одобрен метил йодида.

––

(1)Ариста е най-голямата частна компания, произвеждаща пестициди

Коментар на no2gmo:

Днес в Калифорния, утре може би и на други места. Каква е връзката на този химикал и ГМО? За пореден път виждаме какво се случва в света, в който живеем. Гласът на науката и разума е потъпкан от желанието за печалба на всяка цена.

Анкета: Гражданите на ЕС отхвърлят храните, създадени чрез генното инженерство

dw-world.de, 11 ноември 2010

Автор: Михаил Степовик

Болшинството граждани на страните, членки на ЕС не желаят да употребяват хранителни продукти, създадени с помощта на генното инженерство. За това свидетелства анкетата, проведена по искане на Еврокомисията.

Всеки втори гражданин на страните от Европейския Съюз отхвърля хранителните продукти, създадени с помощта на генното инженерство. За това свидетелстват данните, от проведеното по поръчение на Еврокомисията социологическо проучване „Евробарометър”, резултатите, от което са публикувани в Брюксел четвъртък, 11 ноември 2010г.

Най-негативно отношение е отбелязано в Гърция и Латвия, където противниците на тези технологии достига до 80%. След тях се нарежда Словения (70%), Германия (69%), а също така Австрия и Люксембург (по 60%). Най-малък скептицизъм са проявили жителите на Малта (37%), Ирландия (39%), Великобритания (40%) и Румъния (42%).

Агенция KNA обръща внимание на това, че болшинството европейци се отнасят негативно към потреблението на месо от клонирани животни. Такова мнение са изказали 3/4 от запитаните, а в Германия техният брой достига 84%. Своята позиция противниците на клонирането обясняват с безпокойство за здравето на хората и възможни поражения върху природата. Безпокойство предизвиква и съдбата на бъдещите поколения. Само 15%, от запитаните са за продължаване на изследванията в тази област. През октомври Еврокомисията препоръча в близките 5 години да не се допуска месо от клонирани животни на пазара на ЕС.

Парламентът разреши вноса на ГМ-фураж

bnews, 27 окт 2010

Бойчо Попов

Депутатите отново се огънаха под натиска на ГМО-лобито и с промените в новия Закон за фуражите позволиха вноса на кълняем генетично модифициран фураж.

Въпреки опитите и неколкократните предложения на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев,

парламентът разреши официално вноса на генетично модифициран фураж.

И това решение може би нямаше да е толкова страшно, ако в страната можеше да се внася само смлян фураж. Немалка част от храната за животни обаче представлява несмляно зърно под формата на кълняеми зърна. Затова Лъчезар Тошев предложи в такива случаи да се прилага четвърта глава от Закона за ГМО, която касае процедурата за освобождаване на ГМО в околната среда и пускането на пазара.

Каква е гаранцията, че ГМ-царевица няма случайно да попадне в околната среда,

да поникне някъде и да замърси традиционните царевични посеви“, пита реторично Тошев. Въпреки че аргументът беше приет за основателен, самото предложение на синия депутат за регламентиране на проблема в преходните и заключителните разпоредби не бе прието.

С гласуването си днес депутатите

отхвърлиха и предложението на Тошев за създаването на Контролна комисия по генетично модифицирани фуражи

към земеделското ведомство. Предложението предвиждаше комисията да бъде към министъра на земеделието и храните и да дава становища за пускане на пазара на генетично модифицирани фуражи и генетично модифицирани организми за фуражи.

Част от мотивите за отпадането на текста били, че със създаването на такава комисия се затруднявал бизнесът. Според Тошев, ако не се създаде специална комисия, няма никакъв контрол върху генетично модифицираните фуражи.

Председателят на ресорната комисия по земеделие Десислава Танева заяви, че в отхвърлянето на предложението за създаване на комисията няма нищо необичайно, тъй като в момента се изчаква създаването на Българска агенция за безопасност на храните, в която режимът за пускане на пазара на генетично модифицирани фуражи щял да бъде уреден.

Тошев обаче контрира, че Агенция по храните все още няма. „По-добре е все пак да има орган, който да подлежи на контрол от страна на парламента, отколкото да няма такъв“, добави Тошев.

Членовете на комисията със залепени усти

В самата консултативна комисията трябваше да влязат специалисти в областта на ветеринарната медицина, биотехнологиите, токсикологията, молекулярната биология, молекулярната генетика, храненето, хранителните технологии, агрономството, животновъдството, опазването на околната среда и представители на официалния контрол. Те обаче се назначават със заповед на земеделския министър и не се предвиждаше да има членове на неправителствения сектор. Още по-съмнително беше, че членовете на тази комисия се задължават със специални декларации

да не разгласяват „поверителна информация в продължение на три години след преустановяване на дейността си“.

Още по време на дискусиите в ресорната комисия депутатът от ГЕРБ Стоян Гюзелев заяви, че този текст го смущава, защото „остава усещането, че ще има нещо не съвсем прозрачно към обществото. Все пак този текст е смущаващ и ако сметнете за необходимо – да отпадне, защото къде-къде по-отговорни комисии има в министерството и мястото му не е тук“. От министерството тогава го увериха, че ще помислят за промяна, но въпреки това такава не бе предложена.

Големите в ЕС отказват ГМО

в. Сега, 15 окт. 2010

Държавите – членки на ЕС, се обявиха против намеренията на ЕК да ускори приемането на правила, които ще им позволят сами да решават дали да одобрят или не отглеждането на генномодифицирани култури, писа електронното издание „ИЮ Бизнес“. Страните са обвинени, че пренебрегват правилата за забрана на ГМО, въведени от Световна търговска организация.

Франция, Германия и други противници на ГМО решително се противопоставиха на плановете на ЕК. „Във Франция дори не искаме да обсъждаме въпроса“, каза френският министър на екологията г-жа Шантал Жуано по време на срещата на европейските министри по околната среда в Люксембург. Според нея планът на ЕК не съдържа адекватни оценки за въздействието на ГМО върху околната среда и здравето на хората. Германският министър на околната среда Норберт Ротген предупреди, че идеята всяка страна сама да решава дали да отглежда ГМО „означава де факто, че не съществува единен пазар“.

За пръв път Брюксел разреши в ЕС да има „територия, свободна от ГМО“

Дневник, 10 май 2010

С мълчаливото съгласие на Европейската комисия миналата седмица в Европейския съюз се появи първата територия, свободна от генно модифицирани организми (ГМО). Това е португалският остров Мадейра, който се намира на 500 километра от африканския бряг и е смятан за един от най-отдалечените райони на съюза.

Миналата година Португалия поиска от комисията разрешение да наложи върху острова безпрецедентната тотална забрана за отглеждане на биотехнологични продукти. Аргументите бяха, че трябва на всяка цена да се защитят уникалните лаврови гори, които от 1999г. са обявени от ЮНЕСКО и за част от световното наследство.

Миналата седмица срокът за отговор от Брюксел изтече без формално решение, но по силата на мълчаливото съгласие сега управата на Мадейра има право да го обяви за „свободен от ГМО“.

Отделни европейски държави и райони са забранявали определени ГМО продукти, а мнозина потребители и фермери в страни като Австрия, Франция и Италия ги смятат за потенциално опасни и застрашаващи със „зараза“ съседните ниви. Мадейра обаче е първият случай, когато има санкция от Брюксел и то за безкомпромисна забрана.

Мотивите на островната власт са, че така ще се запази биоразнообразието на острова където няма как да се държат разделени естествените от генетично модифицираните растения, включително на експериментална основа.

В документ на Европейската комисия, цитиран от „Интернешънъл хералд трибюн“, се казва, че се е минало към мълчаливо съгласие, защото иначе „ще се създаде погрешно тълкуване и ще се изпратят объркващи сигнали“ във време, когато Европа преосмисля подхода си към ГМО. В момента само два продукта са разрешени за отглеждане в ЕС – царевицата Mon 810 на „Монсанто“ и картофите Амфлора на BASF.

Случаят с Мадейра обаче създава прецедент за политика, която вероятно ще даде по-голяма свобода на държавите и регионите в ЕС сами да решават кога да забранят ГМО продукти. В замяна на тази свобода държави като Австрия вероятно ще прекратят съпротивата си срещу разрешаването на нови ГМО сортове в рамките на съюза.

Въпреки това съществуват сценарий, при който континентът ще се осее с многобройни малки райони, свободни от ГМО, което пък би попречило на фермерите да отглеждат такива продукти на обширни територии, където това е разрешено.

Разрешението за Мадейра идва четири месеца, след като Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) категорично препоръча на Европейската комисия да игнорира португалските притеснения за генно-модифицираните продукти. През януари агенцията заяви, че „няма предоставени нови научни доказателства, що се отнася до рискове за човешкото и животинското здраве и околната среда, които да оправдаят забраната за отглеждане на ГМО продукти в автономен район Мадейра“.

Без клонинги на масата в страните от ЕС

vesti.bg, 04 май 2010

Храни, съдържащи съставки от клонирани животни, да не се допускат за консумиране в ЕС, реши комисията по здравеопазването и околната среда на ЕП

Храни и хранителни продукти, съдържащи съставки от клонирани животни и техните потомци, да не се допускат за консумиране в ЕС, реши днес комисията по здравеопазването и околната среда на Европейския парламент.

Предложението за забраната бе одобрено с огромно мнозинство сред 42-мата й членове.

В комисията са решили също така приготвените с използване на нанотехнологии храни и продукти да преминават през най-внимателна оценка за риска от консумирането им и да бъдат ясно означени преди да се появят в търговската мрежа.

Двете предложения са залегнали в доклад на комисията по здравеопазването и околната среда за т.нар. „нови храни“.

За такива се смятат слабо консумирани преди май 1997 г. храни, както и новоразработени продукти с използване на нови технологии, като нанотехнологията, водорасли и планктон, генно-модифицирани организми и клонирани животни.

Само храни, включени в специален европейски списък след оценка на Европейската агенция за сигурност на хранителните продукти, трябва да се появяват на европейския пазар, препоръчват от комисията.

С днешното решение членовете й категорично отхвърлиха планираното противоречиво законодателство на ЕК, което би разрешило пускането на подобни храни на европейския пазар.

Не искаме клонирана храна на масата си, категорични са и зелените евродепутати.

Клонирането причинява ненужна вреда на животните, докато дългосрочните рискове за здравето още не са достатъчно добре проучени, подчерта Берт Стаес от партията.

Днешният вот в комисията трябва да получи одобрението на целия парламент, което е планирано за юли.

Крайното решение ще бъде или на Европарламента, или на отделните страни членки, които могат да го блокират.

Темата с клонирането остава крайно противоречива в Европа, където повечето граждани са против него.

Източник: Novel foods: MEPs vote to exclude food from cloned animals

Турция – свободна от ГМО!

trt-world.com

На 18-ти март 2010г. парламентът на Турция прие първия закон за Био-сигурността, първият правен документ за ГМО (генетично манипулираните организми).

Законът определя ГМО няма да бъдат използвани в бебешките и детските храни. Първият внос на ГМ храни ще бъде чрез Министерството на Земеделието.

  • Храна, която повлиява отрицателно хората, животните, растенията, околната среда и екологичното равновесие ще бъде отхвърляна.
  • Генетично манипулирани растения и животни няма да бъдат произвеждани.
  • Административни санкции и наказания ЧЛЕН 15 – (1) Този, който внася, произвежда или освобождава ГМ растения или животни в околната среда, в противоречие на този закон ще бъде наказван със затвор от 5 до 12 години.

Текстът на закона на английски може да бъде изтеглен от тук!

Швейцария удължи забраната за отглеждане на ГМО

econ.bg, 24 март 2010

Швейцарският парламент удължава забраната за отглеждане на генно-модифицирани растения за още три години, докладва екоорганизацията „Грийнпийс“. Забраната беше първоначално приета през 2005 година.

С разширяването на обхвата на тази забрана, Швейцария ще остане зона, свободна от ГМО, най-малко до 2013 г. Поддръжници на забраната са земеделски производители, загрижени за въздействието на генно-омодифицираните култури върху биологичната продукция.

Швейцарската служба на „Грийнпийс“ подкрепя тези фермери, както и потребителите от Швейцария, за да се гарантира, че страната ще продължава да бъде свободна от ГМО.

Тази забрана е не само значителна национална победа, но и пример за останалите страни от ЕС и изпраща силно послание към Европейската комисия. „Грийнпийс“ посочва, че ЕС трябва да следват примера на Швейцария чрез въвеждане на мораториум върху всички генно-модифицирани храни, за да се опазят околната среда, селското стопанство и хората.

Италия казва „НE“ на ГМ царевица

Life in Italy

(ANSA) Рим, 18 март 2010

Правителството отхвърли искане, разрешаващо отглеждането на  ГМ (генно модифицирана) царевица в Италия, каза земеделският министър Лука Зая в четвъртък.

Зая, който е открит критик на ГМ храни каза, че е „доволен да съобщи,” че италианската комисия за семената е достигнала до своето решение единодушно.

Италианците могат да си починат успокоени, че ние няма да се поколебаем в съпротивата си за тези храни,” казва той.

Устойчивата на вредители царевица, беше единият от двата сорта, на които по-рано този месец Европейската Комисия даде зелена светлина, въпреки разгорещените критики от италианските власти.

Поддръжници на био-хараната от движението „Слоу Фууд” приветстваха решението ГМ царевица да се задържи вън от Италия, наричайки го „много добра новина.”

Фермерският съюз Колдирети също изрази облекчение, казвайки, че правителството е демонстрирало „етично решение, за да не се допусне икономическите интереси да подкопаят нашето здраве и природа.”

Той добави, че само шест от 27-те страни, членки на ЕС отглеждат ГМ зеленчуци, поставяйки Италия в „добрата компания” на болшинството страни, които не отглеждат.

Испания, Чешката Република, Румъния, Словакия, Полша и Португалия са единствените страни от ЕС, които отглеждат ГМ култури, според Колдирети.

Според изследване на групата, публикувано по-рано този месец, ГМ земеделие губи почва в Европа, въпреки увеличаващата се продукция в останалата част на света.

Те казват, че продажбата на ГМ семена последната година е паднала с около 12% в шестте европейски страни, които ги отглеждат, което е съчетано с намаление на площите за отглеждането им.

В останалата част на света, все пак, е установено, че 10% от земеделската земя се засява с ГМ култури, които доминират пазарите за соя, памук и царевица в страни като САЩ.

В Украйна не е допусната ГМ соя

kp.ua, 10 март 2010

В Украйна на американска фирма е била отказана регистрацията на ГМ (генно модифицирана) соя. Причина за отказа – недостатъчно количество данни за безопасността на тоз продукт. Това е съобщил председателя на националната комисия на Украинския Кодекс Алиментариус – Николай Проданчук, позовавайки се на санитарно-епидемиологична експертиза.

Украинският представител на фирмата е предоставил в министерството на здравеопазването протокол за проведените изследвания за относителната безопасност на дадения продукт при използването в храната. В продължение на 120 дни украинските експерти са изследвали този документ и днес обявиха своето заключение, съобщи gazeta.ua.

При нас възникнаха 25 забележки относно предоставените материали. Главният въпрос – това е влиянието на соята върху репродуктивното здраве на човека. Когато компанията предостави по-разширена информация, тогава ще разглеждаме въпросът повторно” – е съобщил Проданчук.

Тази соя се произвежда от 1990 година. От 1994 година е регистрирана в САЩ и ЕС.

От момента на регистрацията в САЩ науката се е развила, поради което могат да бъдат събрани повече данни за относителната безопасност на този продукт” – смята Проданчук.

В света повече от 75% от соята е генетично модифицирана. Освен соята в Украйна могат да бъдат ГМ царевицата и захарното цвекло. По думите на Проданчук, това е първият ГМО, който е подаден за регистрация в Украйна. Поради това всички продукти, съдържащи ГМО са незаконни (б.ред. в Украйна).Към министерство на здравеопазването съществуват 37 лаборатории, които могат да проведат изследване за наличие на ГМО.

Брюксел разреши ГМ картоф Амфлора на BASF, последва скандал

Черно Море, 03 март 2010

Европейската комисия съобщи, че е разрешила разпространението на генномодифициран картоф на германската компания BASF.

Това е първото разрешение от 12 г. насам за подобен вид продукти в ЕС, където генно-модифицираните организми (ГМО) предизвикват оживена полемика, съобщи БГНЕС.

ЕК прие също така продажбата в Европа на три разновидности на генномодифицираната царевица на фирмата „Монсанто“, производни на MON 863, съобщи изпълнителният орган на Европейския съюз в комюнике. Истинската новост обаче е разрешаването на картофа „Амфлора“, създаден от компанията BASF.

Европейската комисия не е издавала разрешение за разпространението на ГМО в Европа от 1998 г., както и за генномодифицираната царевица MON 810 на компанията „Монсанто“.

Не закъсня и реакцията на еколозите. Европейският клон на природозащитната организация “Приятели на земята“ изрази остър протест срещу днешното решение на Европейската комисия, предаде БНР. Еколозите обясняват, че въпросният сорт картофи “Амфлора“ съдържа ген, устойчив на антибиотик, което може да направи хората резистентни към основни медикаменти, масово използвани за лечение на редица заболявания.

Именно по тази причина за първи път в историята си Европейската агенция за безопасност на храните не е била единодушна при одобрението на продукта, подчертават от “Приятели на земята“.

Екологичната организация упреква комисар Джон Дали, че вместо да се съобрази с интересите на потребителите, които е призван да защитава, е избрал да угоди на химическия концерн-производител на генно-модифицираните картофи.

“Комисарят постави печалбата на една фирма над интересите на хората и над Европейското обществено мнение, което в огромната си част е против тези продукти“, заявяват природозащитниците, според които еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите вече не заслужава тяхното доверие.

В началото на февруари световните агенции цитираха неназовани източници от ЕК, според които председателят Жозе Мануел Барозу искал да наложи бързо ГМО в Европа. Тогава бяха цитирани именно тези два продукта – картофът „Амфлора“ и царевицата на „Монсанто“. Ден по-късно говорителят на Барозу – Пия Аренкилде Хансен, опроверга твърденията, като обяви, че трябва да има обща позиция за ГМО в Европейския съюз.

Италия критикува ЕС за генномодифицирания картоф

БГНЕС, 02 февр 2010

Италианският министър на земеделието разкритикува решението на Европейската комисия (ЕК) да разреши отглеждането на генномодифициран картоф в Европа и заяви, че твърдо се противопоставя на това решение.

„Ние сме против решението, взето днес от ЕК да разреши отглеждането на генномодифициран картоф“, заяви министърът на земеделието Лука Зая, като добави, че това решение рискува да промени сектора. Във вторник ЕК даде първата зелена светлина на генномодифицирани храни след 12 години на противоречия, разрешавайки отглеждането и разпространението на генномодифициран картоф на германската компания BASF.Не само, че сме против това решение, но искаме да подчертаем, че няма да разрешим оспорването на суверенитета на страните-членки по този въпрос. От наша страна, ние ще продължим да защитаваме традиционното си земеделие и здравето на гражданите, посочи Зая.

Зая е член на крайно дясната фракция „Северна лига“ и кандидат за губернатор на богатия северен регион Венето в местните избори, които ще се проведат по-късно този месец. През февруари министърът заяви, че е готов да се противопостави по всички възможни начини на решението на италианския съд, което би позволило отглеждането и разпространението на генномодифицирана царевица. Освен продажбата на генномодифициран картоф, ЕК прие също така продажбата в Европа на три разновидности на генномодифицираната царевица на фирмата Монсанто, производни на MON 863, съобщи изпълнителният орган на ЕС в комюнике. Истинската новост обаче е разрешаването на картофа „Амфлора“, създаден от компанията BASF. Европейската комисия не е издавала разрешение за разпространението на ГМО в Европа от 1998 г., както и за генномодифицираната царевица MON 810 на компанията Монсанто.  АФП/Рим / Италия

Вашият коментар