По света

От догодина във Великобритания може да правят „дизайнерски“ бебета

20 септ. 2012г., media.framar.bg

Британският парламент през следващата година може да даде зелена светлина на генна технология, която позволява на детето да има трима родители. Критиците на този метод опонират, че това е покушение срещу принципа за светостта на човешкия живот и несигурните последици за поколенията подобни деца.

Великобритания се готви да узакони механизъм за създаване на генетично модифицирани деца. Промени в закона ще позволяват да се родят „дизайнерски“ бебета , които ще бъдат защитени от опасни генетични заболявания. Някои от тях може да убият детето в продължение на няколко часа, а други да го инвалидизират за цял живот. В резултат на новата технология бебето ще има две биологични майки и един биологичен баща.

Поддръжниците на тази технология твърдят, че генетичната донастройка на яйцеклетки и ембриони, ще помогне на двойки, страдащи от множество спонтанни аборти и смъртта на новородени деца, поради наследствени заболявания. Критиците обаче твърдят, че „дизайнът“ на деца нарушава принципа на светостта на човешкия живот. Освен това последствията от този инженерен подход е все още неопределен.

В повечето страни процесът на така нареченото „кръстосване“ на гени в яйцеклетки или сперматозоиди е официално забранен. В крайна сметка, на теория това дава възможност на учените да проектират деца с конкретен цвят на косата или очите. И това вече намирисва на евгеника – науката, която е много уважавана в Третия райх.

„В момента стъпваме на неизследвана територия, балансирайки между желанието да се помогне на семействата да имат здрави деца и на възможното отрицателно въздействие върху обществото на тези деца – казват от правителствената Комисията по оплождане и ембриология – Целта на учените е благородна. Това е раждане на деца без неизлечими болести на мускулите, мозъка, сърцето и храносмилателната система. Всички тези заболявания са причинени от дефекти в митохондриалната ДНК“.

Учени искат да ни кръстосат с водорасли

science.actualno.com, 8 апр. 2011

Учени откриха как хората ще могат свободно да дишат под вода – като слеят човешката ДНК с ДНК от водорасло, съобщи в. „Дейли мейл“.

Изследвайки саламандри, учени от университета “ Далхаузи“ в Халифакс, Канада, откриха, че произвеждащи кислород водорасли са се заселили толкова трайно в яйцата им, че двата вида вече са неразделни. Това е първият известен случай на симбиоза на растение и гръбначно животно.

ДНК на водорасло има репродуктивните органи на възрастните саламандри. Затова е възможно тя да се наследява.

След като изучиха подробно механизма, специалистите мислят, че същият процес един ден може да бъде приложен и при хората.

Човешката ДНК е пълна с всякакви вируси, които са се заселвали там от древни времена. Затова съществува възможност един ден биоинженерите да успеят да използват водорасли като източник на кислород за други организми, включително и хора.

За подобно нещо ще са необходими много изпитания, но като се има пред вид, че сме гръбначни като саламанрите, е възможно.

Румъния – „троянският кон“ за ГМО

economynews.bg, 01 апр. 2011

Румъния е била „троянският кон“ на САЩ в Европа за прокарване на генно модифицираните храни, според разкрития на сайта Уикилийкс, съобщава вестник „Адевърул“. Една от най-тежките битки, водени в Букурещ, както става ясно от телеграмите, публикувани от Уикилийкс, е била свързана с един проблем, по който САЩ и ЕС имат напълно противоположни позиции: генно модифицираните организми (ГМО), посочва изданието.

Американците са се опитали да използват Румъния като лост за разхлабване на европейската политика по отношение на биотехнологиите в земеделието, пише вестникът. Още през декември 2004г. американците започват да опипват почвата, за да видят какви нови инвестиционни перспективи предлага Румъния. Една от сферите на интерес е именно биотехнологиите, които визират използването на ГМО.

„Целта на посолството е да помогне на Румъния да влезе в ЕС с една силно развита биотехнологична индустрия. Ако сега увеличат усилията си в Румъния, САЩ ще имат един солиден европейски съюзник, с общи интереси и убеждения с Америка, който да се бори в идните години с анти-ГМО позицията на ЕС“, се посочва в телеграма от 18 януари 2005г., подписана от Томас Делеър, помощник на посланика Джак Дайър Крауч.

Според документа „Румъния е пионер в региона в областта на биотехнологиите – тя култивира и насърчава отглеждането на генно модифицирана соя“.В перспективата на наближаването на присъединяването на Румъния към ЕС посолството предлага мащабна кампания, която да създаде благоприятно отношение към ГМО сред населението, става ясно от цитираната телеграма.

Друга телеграма от 5 април 2006 г. предупреждава Вашингтон, че „идват тежки времена във войната за ГМО“. „В очакване на влизането в ЕС правителството забрани през януари отглеждането на генно модифицирана соя от 2007 г.“, пише в телеграмата.

Румънско-американският съюз в подкрепа на ГМО продължава и след присъединяването на Румъния към ЕС, посочва изданието. През август 2008г. сенаторът Ричард Лугър пристига в Румъния, за да насърчи местните власти да позволят „използването на по-напреднали методи в земеделието, включително биотехнологиите“. Той подчертава пред министъра на околната среда Атила Кьорьоди, че е важно „да се борим с глада, особено в африканските страни“. Министърът обаче е резервиран по този въпрос, а посланикът Никълъс Тобман коментира, че „посолството има трудна връзка с министерството“.

Генетично модифицирани крави от Китай дават…човешко мляко

30 думи, 25 март 2011

Група учени от китайския Аграрен университет са „произвели“ стадо  200 генетично модифицирани крави, които произвеждат мляко, което е  идентично  с това на човека.

Според авторите на научната разработка, това мляко  по-добре се усвоява от човешкия организъм.

В допълнение, според китайските учени, млякото помага за укрепване на имунната и нервната система на децата.

Изследователите от Поднебесната империя твърдят, че в следващите 10 години, това мляко ще се появи на рафтовете в супермаркетите.

САЩ принуждава Сърбия да използва ГМО

Агросъвети, 15 Януари 2011

Според някои официалните медии в Сърбия избухна истински скандал заради вноса в страната на ГМО за използването им в селското стопанство. Както писа сръбското издание „Курир”, според оценки на експерти, Сърбия може да осигури себе си и региона с екологично чиста селскостопанска продукция, без използването на генетично модифицирани продукти. Тази ситуация, обаче, не отговаря на интересите на САЩ, които изискват Сърбия да промени закона, който забранява вноса и използването на генетично модифицирани продукция в страната.

Вълненията в пресата възникнаха, след като стана известно, че някои отговорни сръбски чиновници са обещали на американските си колеги да отменят закона, приет през 2009г.

Изданието „Alo” публикува изявление на природозащитниците, които твърдят, че вносът и употребата в Сърбия на ГМ продукти са вредни за околната среда и селското стопанство като цяло. Природозащитниците обвиниха министъра на земеделието на Сърбия в оказване на помощ на американските власти, които защитават интересите на своите фирми. Освен това стана известно, че въпреки забраната на закона, някои американски компании доставят ГМ семена и хербициди в Сърбия в съучастие с Министерството на земеделието на Сърбия.

Саша Драгин, министър на земеделието, горите и водното стопанство на Сърбия, излезе с изявление, че внос на генетично модифицирани продукти в Сърбия няма да се допуска. Въпреки това, медиите публикуват противоположни факти, които показват, че промяната на забранителният закон се подготвя в съответствие с изискванията на Съединените щати.

Уикилийкс: САЩ трябва да се разплатят с ЕС заради съпротивата срещу ГМО

Джефри Смит,

Huffington Post, 20 дек 2010

„Работен екип Париж препоръчва да се изработи лист за прицелни репресивни мерки, които причиняват болка в Европейската Общност” [Добавено подчертаване] – Препоръки от посланика на САЩ във Франция, Крег Стейпълтън.

Телеграмите на Уикилийкс публикувани през уикенда разкриха повече за ролята на САЩ като глобален тиранин, опитващ се да наложи непопулярните генетично модифицирани (ГМ) култури на предпазливите правителства и техните граждани. През 2007 година, телеграма от Крег Стейпълтън, тогавашен Посланик на САЩ във Франция е насърчил правителството на САЩ „да подсили нашите позиции по преговорите с ЕС за селскостопанските биотехнологии като е публикувал списък за разплата.” И е добавил списък, който „причинява болка в ЕС, тъй като това е колективна отговорност.”

Посочената причина за тяхната атака е било това, че „Европа дава заден ход, а не се движи напред” за ГМО, с „Франция, играеща водеща роля, заедно с Австрия, Италия и дори Европейската Комисия.” Посланикът е бил загрижен, че Франция и другите ще поставят мораториум за отглеждането на ГМ царевица на Монсанто, наречена Мон 810, модифицирана с ген, който произвежда отровен, обиващ-насекомите пестицид във всяка клетка. Мон 810 е първата одобрена ГМ култура за отглеждане в САЩ.

Според телеграмата, посланикът също е отхвърлил екологичния процес на Франция „Гренел”, който отвъд само науката за новите биотехнологии, взема предвид също и „обществения интерес.” Очевидно правителство, което се грижи за обществения интерес е било в повече на Посланик Стейпълтън. Той е написал, „Съчетано с принципа за предпазливостта, това е прецедент с последици далеч над отглеждането на царевица Мон-810 БТ.”

Той също е бил разстроен заради биотехнологичен закон във Франция, който „щял да направи отговорни фермерите и фирмите за семена за замърсяването с полени.” Тази концепция, че „замърсителя с полени плаща” е основополагащ принцип в закона на САЩ – с изключение за ГМО. Тук Стейпълтън също иска Франция да даде свободен достъп на Монсанто и другите фирми за ГМ семена.

Френското правителство и Европейската Комисия се е опитала да успокои САЩ, подсказвайки, че отхвърлянето на Мон 810 „е само забрана за отглеждане, но не и за внос.” Но Стейпълтън е казал, „Ние виждаме забраната за отглеждане като първа стъпка, най-малко от анти-ГМО защитниците, които след това ще поискат да забранят или по-нататък да ограничат вноса.”

Посланикът е пропуснал да подчертае, че де факто забрана за ГМ съставки в храната има от 1999г., не от правителството, а от хранителната индустрия. Тя е изхвърлила ГМО извън техните продукти, поради разпространеното безпокойство за ефекта върху здравето. Тъй като храните, съдържащи ГМО трябва да се етикират в Европа, компаниите винаги търсят не-ГМО храни, за да избегнат тези етикети.

Има едно изключение и това са фуражите. Законите на ЕО не изискват месото или други животински продукти да се етикират, дали животните са били хранени с ГМО. Тази пробойна е позволила много, от ГМО-фуражите, отгледани от САЩ и Бразилия да бъдат внесени в Европа. Според телеграмата, „Помощник на [френския] Министър на Околната Среда е казал, че хората имат право да не купуват месо, от животни хранени с ГМО.” Да се предлага право на избор за ГМО не е в дневния ред на правителстото на САЩ.

Посланик Стейпълтън е бил също и съсобственик на баскетболния тим на Тексаските Ренджъри заедно с Джордж Буш. Докато Буш е бил на власт, Стейпълтън е бил Посланик в Чешката Република, а след това и във Франция. Неговата про-ГМО политика е била в синхрон с тази, на администрацията на Буш, която е използвала СТО (Световната Търговска Организация), за да накара Европа да приеме ГМО.

Тонът на Стейпълтън в писмото е бил настойчив. „Ние не трябва да се подготвяме за отстъпление за отглеждане, поради нашия значителен зърнен бизнес в Европа.”

Той казва, „Предприемайки мерки за разплата ще се покаже ясно, че настоящия път има реална цена за Европейските интереси и може да помогне да подсили про-биотехнологичните гласове в Европа. В същност, про-биотехнологични кръгове във Франция – включително и във фермерския съюз – ни казаха, че репресивните мерки са единствения път, за да започне поврат по този въпрос във Франция.”

Испания – основен съюзник на САЩ в подкрепа на ГМО

Портал Европа, 20 дек 2010

САЩ и Испания са работили в тясно сътрудничество, за да защитят производството на ГМО в ЕС, а Ватикана също мълчаливо подкрепя противоречивата технология, това разкриха дипломатически съобщения от САЩ, цитирани от EU Observer.

Съобщенията бяха публикувани едва няколко дни, след като Европейската комисия прие петиция с над 1 милион подписа, която призовава за забрана на ГМО продуктите в Европа, като министрите на околната среда на ЕС ще обсъждат последните предложения по въпроса днес.

Според телеграма от САЩ от 19 май 2009 година, малко след като Германия реши да забрани отглеждането на царевица MON810 и при все по-силна съпротива в собствената си страна, Испанският държавен секретар и заместник министър на земеделието Жозеп Пике се споразумява с представители на САЩ да поиска подкрепа.

Оплаквайки се от „най-трудната седмица“ в живота му, Пике поискал от правителството на САЩ да запази натиска си върху Брюксел, за да може отглеждането на ГМО в ЕС да продължи, като предложил по-голямо съдействие от страна на Испания по въпроса.

Испания е първата страна от ЕС, която отглежда генетично модифицирана царевица по това време, като отглеждала около 75 процента от MON810 в ЕС. Това е царевица, устойчива на заболявания, създадена от американската компания “ Monsanto“.

При силна съпротива от страна на Франция, Австрия и други страни от ЕС, служители на „Monsanto“ предупредили мисията на САЩ в Мадрид, че „Ако Испания падне, останалата част от Европа ще я последва“.

Въпреки техническото одобрение за MON810, Испания изненада много хора през март 2009 година, като гласува със страни, които традиционно са скептични срещу ГМО и позволи на Австрия и Унгария да запазят забраните си за използване и продажба на царевица MON810.

Представители на индустрията заявили на американската мисия, че това не представлява промяна в политиката на Испания, която подкрепа ГМО, а е „политически жест в благодарност към френския президент Саркози за помощта му при уреждането на присъствието на испанския президент Сапатеро на срещата на Г-20 през ноември 2008 година във Вашингтон.

Други източници, разкрити от WikiLeaks през почивните дни намекват, че Ватикана мълчаливо подкрепя ГМО продуктите като средство за намаляване на световния глад, въпреки личното противопоставяне срещу самата технология от страна на редица влиятелни епископи.

С явно разделение по въпроса в Европа, Европейската комисия миналото лято представи предложения, които да дадат възможност на отделните страни-членки да имат по-голямо право на решение по отношение на отглеждането на ФМО в рамките на техните страни.

Плановете за частично ренационализиране на решението за това дали да се отглеждат ГМО не беше посрещнато с подкрепа, като противниците ги определиха като слаби в правно отношение. Министрите на околната среда на страните от ЕС, които се срещат в Брюксел в понеделник, ще чуят последните новини по въпроса от Белгийското председателство.

Гладуващата Зимбабве отхвърля ГМ царевица

или как ще ги стигнем африканците?

The National, 06 юни 2010

Хараре// Зимбабве отхвърли генетично модифицирана царевица като хранителна помощ за нейното гладуващо население след като изрази опасения за здравето и околната среда.

Около 2,2 милиона зимбабвийци, около 16 процента от популацията на страната се нуждае от спешна хранителна помощ, поради малкото сезонни дъждове, което масово доведе до ниска реколта според Fewsnet  (Famine Early Warning Systems Network) – глобална организация по изхранването, базирана във Вашингтон.

Правителството е изчислило, че са необходими 500,000 тона царевица, за да се нахранят гладните до следващата реколта, очаквана през април 2011 ако селскостопанският сезон е успешен. С ограничени ресурси, докато страната бавно се възстановява от десетилетие на икономическа криза, хранителният дефицит ще бъде отново компенсиран от международна помощ, по-голямата част от която ГМ храни.

„Позицията на правителството относно ГМ царевица е непроменена,” каза Джозеф Мейд – министър на земеделието пред The National.

Г-н Мейд каза, че отглеждането на ГМ култури в Зимбабве, която е по същество производител на биологична продукция може  да „зарази местните сортове” чрез кръстосано опрашване.

Когато през 2002 година правителството за пръв път отхвърли ГМ храна, г-н Мейд, който тогава също беше министър на земеделието каза, че няма да разреши гладните хора да бъдат „използвани като опитни мишки”.

„Наскоро Националната соя комисия е получила заявка от клиент от ЕС, който е поискал не-ГМ соя. Ако допуснем ГМ продукти и семена в страната, ние ще загубим този пазар.”

––

Коментар no2gmo: Май ще трябва да се учим от африканските политици как се защитават националните интереси и здравето на нацията?

„По-добре да си гладен, отколкото да ядеш какво да е”.

Омар Хаям

Незаконна ГМО царевица за милиони евро засадили в Германия

Money.bg, 07 юни 2010

Генномодифицирана царевица, забранена в ЕС, се е появила из Германия, предаде BBC. От Грийнпийс съобщават, че NK603 е засаден на 3000 хектара в седем германски провинции, пише News.bg.

Не е ясно как генномодифицираната царевица се е появила по земеделските площи в страната, но това може да коства милиони евро на фермерите, защото реколтата трябва да бъде унищожена.

Семената от вида NK603 са засети по ниви в 7 провинции, сред които Бавария, Баден-Вюртемберг и Долна Саксония. Доставени са от фирма от Бухтегунде, близо до Хамбург.

Това е най-големият ГМО скандал в Германия досега, казва селскостопанският експерт Александър Хистинг от Грийнпийс. В засегнатите земеделски площи повече от 0.1% от реколтата е заразена с NK603 – еквивалент на 100 заразени растения на хектар.

От министерството на земеделието все още нямат детайли как точно генномодифицираната царевица е била разпространена. Имаме имената на дистрибуторите и фермерите ще бъдат информирани, казват от ведомството.

Семената са дошли от две различни места. Не е ясно как позволените от ЕС и забранените семена с ГМО са се смесили.

Смъртта на пчелите: ГМО културите и загиването на пчелните колонии в Северна Америка

Global Research, March 25, 2008

от Брит Амос

Отглежданите от хората пчели опрашват над една трета от земеделските култури в Северна Америка, включително всички плодове като праскови, ябълки, череши, ягоди и т.н., както и ядки като Калифорнийски бадеми, 90 % от които се опрашват от пчели. Без това опрашване кажете на тези култури “сбогом”, да не говорим за меда, който пчелите произвеждат или за цветята, които също се размножават чрез тях.

В това есе ще бъдат обсъдени версиите за масовата смърт на пчелите и намаляването на броя на пчелните колонии в Северна Америка и сериозността на този проблем. Освен това, то ще хвърли светлина върху икономическия и екологичен ефект, до който ще доведе измирането на пчелите в най-близко бъдеще, а именно – световен проблем с глада.

Има много фактори за намаляването на пчелите, но един е факторът от огромно значение: използването на генетично модифицирани организми (ГМО) и “ семенатерминатори„, които понастоящем са одобрени от правителствата и които сме принудени да търпим, под предлог че те ще задоволят основните земеделски нужди за оцеляването ни. Аз ще докажа, че това, което медиите отразяват, е прикриване на истината за въздействието на генетично модифицираните семена върху възпроизводството на пчелните колонии в Северна Америка.

Генетично модифицирани семена са произведени и разпространявани от мощни биотехнологични конгломерати. Последните манипулират селскостопанска политика на правителството с оглед осъществяване на програмата им за господство в селскостопанския отрасъл. Американски конгломерати като Монсанто, Пионер Хибрид и др. са създали семена, които се възпроизвеждат само при определени условия, често свързани с използването на техните собствени марки торове и / или инсектициди.

Генетичната модификация на растението води едновременно до генетична модификация на цветните полени. Когато цветният прашец става генетично модифициран или стерилен, възможно е пчелите да останат недохранени и да умрат от болести, дължащи се на липсата на хранителни вещества и на нарушаване на възможността да се хранят през лятото и през зимния хибернационен процес.

Аз твърдя, че репортажите в медиите отклоняват общественото внимание от истинската причина, която лежи в основата на унищожаването на пчелните колонии. Очертават се три основни версии, които биотехнологичните конгломерати (които произвеждат и продават ГМ семена) използват за заблуждаване на обществеността относно смъртта на пчелите. Тези версии са: акари Вароа, паразити и клетъчни телефони.

Версия 1: Акари Вароа

На първо място, някои хора искат да хвърлят вината върху тези акари. Този аргумент е неубедителен, тъй като основен източник на болестта на тези пчели е чревно заболяване. В действителност много пчелни експерти приемаха, че акарите Вароа са една от основните причини за голямото измиране на пчелите през зимата на 2005 година. Но, когато изследователи от Лабораторията за пчелни изследвания в Белтсвил, Мериленд, към американското министерство на селското стопанство (USDA), отидоха в Оукдейл, Калифорния, където Андерсън и редица негови колеги пчелари изкарвали зимата и пролетта, не можаха да намерят никаква връзка между нивото на заразяване с акари Вароа и здравето на пчелни колонии. „Ние не можахме да хвърлим вината за измирането на пчелите върху една определена причина“, казва Джеф Петис, изследовател ентомолог от Лабораторията за пчелни изследвания в Белтсвил, Мериленд, “Възможно е обаче, третирането срещу акари да прави кошерите уязвими за атаките на мощни патогени, почти по същия начин както прекалената употреба на антибиотици води до резистентни организми“. Какво ни казва това за нашето бъдеще? Ние разбрахме, че през 1960 и 1970, освен че причинява други заболявания при хората, ДДТ е бил една от основните причини за рак при хората и животните, но заместването на подобни пестициди е било строго пазена тайна. За съжаление дългосрочните последици за човечеството все още предстои  да бъдат изяснени, а рисковете за имунната система може да възникнат по-бързо, отколкото сме готови да приемем, дори и по отношение на появата на резистентни организми. За всеки е ясно, че дори само от това медицинско заключение може да настъпят тежки икономически последици.

Версия 2: Паразити

На второ място, посевите, храстите и дори тревните площи и горите, даже и там, където все още има пчели, се пръскат с пестициди и хербициди. Тези химикали са практическото приложение на погрешното и жестоко убеждение, че природата е наш враг. Наливане на отрова в храната ни е много опростенчески начин за справяне с проблемите ни, при който обаче не се отчитат истинските причини за тях. Използването на новите генетично модифицирани култури, създадени да бъдат устойчиви на някои пестициди и хербициди, доведе до увеличено използване на тези химикали. Пестицидите, особено имидаклоприд на Байер, базиран на никотина продукт, пуснат на пазара под имената Admire, Provado, Merit, Marathon и Gaucho, са били конкретно заподозрени в унищожаването на пчелни популации преди. Фактът, че пчели и други насекоми не нападат обезлюдените кошерите, за да се изядат меда, както по принцип правят, би могъл да се използва в подкрепа на теорията за отравяне на пчелите с токсични вещества. Отравянето с химикали със сигурност е причина за безпокойство, но не би ли трябвало то също така да се счита за основна причина за системната дегенерация на храносмилателния процес при хората, като например невъзможността те да разградят консервантите и да усвоят ензимите, които разграждат храната?

Версия 3: Мобилни телефони

На трето място, имаше също зле разбрано изследване за излъчването на клетъчните телефони и за неговото въздействие върху способността на пчелите за ориентация, което се оказа силно преувеличена необмислен реакция на статия в Independent news. Някои споменават и други пречки за ориентацията на пчелите като ултравиолетовите лъчи, пренасочване на магнитни полета и дори квантовата физика като причина за измирането на пчелите.

Тази теория има някои верни изводи, например доказано е, че дължините на радио вълните влияят на ориентацията на пчелите. И все пак, слънцето излъчва радиация и винаги е имало слънчеви изригвания, но това все още не се е оказало пречка за пчелите.

Версия 4: Семена „терминатори“

Накрая, според секретни документи, за които писа в. Гардиън, Канада иска всички правителства да допуснат изследването и пускането на пазара на сортове семена-терминатори. Тези семена са генетично модифицирани да раждат само безплодни семена, които земеделските производители не могат да засеят на следващата година. А пчелите, които се опитват да събират цветен прашец от тях, се разболяват от болести на храносмилателния тракт, от вида на амеба и нозема. Тези заболявания се разпространяват основно в храносмилателната система. След изследвания чрез аутопсия най-тревожното откритие е, че червата и жилото са оцветени в черно, за разлика от нормалния матов цвят, което при хората се свързва с рак на дебелото черво.

Фиг.1 Екстремно обезцветяване на храносмилателния тракт на пчели

Когато били направени гръдни разрези в пчели от проба А-2 от Джорджия, мускулатурата на пчелите била забележимо мека и обезцветена (А) в сравнение със здравата гръдна мускулатура (В).

Тази промяна в цвета би могла да означава, че пчелите са били мъртви още при събирането им. Но, запитан за това, пчеларят потвърди, че пчелите са били живи по време на събирането им. Освен това, трахейната система на тези пчели не показва признаци на изсъхване, каквито се наблюдават обикновено при събиране на умрели пчели. При гръдни дискове от тази проба, след като са били поставени в КОХ за 24 часа, се наблюдават странни бели образувания (възли).

Както се вижда по-горе, ясно е, че разривът на храносмилателната система се дължи на твърд материал в храносмилателния тракт, който уврежда имунната система. Имало е циркулаторни проблеми без съмнение. Възможно ли е при хората процесът на поява на рак на дебелото черво да е същият? Както се вижда по-долу в сравнението между здрава и нездрава пчела, очевидно е, че пчелите, които са поглъщали ГМО прашец, са имали тежки проблеми с храносмилането, толкова тежки, че болестта е довела до смърт.

Ректалното съдържание на пчелите от Джорджия (А) било съвсем различно от това на пчелите от Пасадена (В). Ректалните стени на пчелите от Джорджия били видимо прозрачни, разкриващи съдържанието, което приличало на малки пакети камъни (С). За разлика от Фиг (1964), който описва подобно съдржание, приличащо на камъни, при недобре отгледани царици, камъните при пчелите от Джорджия не били прикрепени към епителния слой. Когато тези пакети от камъни били извадени и изследвани, някои обекти не могли да бъдат идентифицирани. Били забелязани кубични частици, приличащи на кубичните тела на polyhedrios вируси (този вируси атакува восъчния молец), но наблюдаваните кубични частици били 10 пъти по-големи от вируса. Намерени били остатъци от цветен прашец във всички изследвани проби. Във всички проби от Пасадена били намерени спори от нозема в ректалното съдържание, докато такива спори нямало в нито една проба от Джорджия. В две проби епителните клетки били покрити със спори.

В Северна Америка се разчита на пчели за опрашване на минимум 30-40%от отглежданите култури. Не е ли очевидно, че усвояването на генетичен материал пряко влияе върху храносмилателния процес на пчелите? Възможно ли е храносмилането при човека да се повлиява по същия начин? Трябва също да се отбележи, че тази епидемия от измиране на пчелните колонии се е повишила рязко откакто ГМО навлезе в нашите храни. ГМО са също така заподозрени за появата на нови случаи на заболявания при хора, като рак на дебелото черво, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и др. Според някои автори неспособността на пчелите да изхврлят съдържимото на червата е въпрос, доста сходен със съвременните храносмилателни проблеми на човека.

Извод:

Очевидно е, че една от основните причини за измирането на пчелите е поглъщането на протеини от ГМО.

Екологичното въздействие от хоризонталния пренос на гени и увеличаването на определени болести не са напълно проучени или, ако са, конгломератите пазят мълчание за това. Икономическото въздействие от измирането на пчелните колонии ще означава инфлация, недостиг на селскостопанска продукция, и в крайна сметка колапс на селското стопанство на Северна Америка.

Въздействието върху околната среда, свързано с недостига и нарастващото търсене на ресурси, извън всякакво съмнение ще има тежки последици за снабдяването ни с храна в дългосрочен план. Известно е значение на пчелите за био-разнообразието и тяхното положително въздействие върху икономиката и екологията.

Органичното земеделие: относително незасегнато засега

Истината е, че екологичното (органично) земеделие е все още сравнително неповлияно от кризата с пчелите. Екологичното земеделие поддържа разнообразието в екосистемата и запазва качеството на произведените храни. Икономическото въздействие, което недостигът на пчели ще има върху нашето общество като цяло, поражда много тревога. В крайна сметка децата ни ще осъзнаят напълно, че алчността е унищожила нашата красива синя планета.

Индия спира пускането на ГМ (генетично манипулиран) патладжан

Индийският министър на околната среда спря комерсиалното пускане на първата генетично модифицирана култура

guardian.co.uk, 9 февр. 2010

Индия спря пускането на първата генетично модифицирала култура – патладжан днес, посочвайки, че е необходимо по-нататъшно изследване, за да се гарантира сигурността на консуматорите.

Министърът на околната среда Джейрам Рамеш е казал на репортерите, че са необходими още независими изследвания, за да се удостовери, че хибридният патладжан е сигурен за консумация от хора, след като държавна комисия е одобрила за комерсиална употреба, устойчивата на вредители култура през октомври 2009г.

Изявлението на Рамеш дойде след протест от държавни чиновници, фермери, учени и неправителствени групи.

„Общественото мнение е отрицателно. Мое задължение е да приема внимателен подход,” каза Рамеш.

Лидери на щати, които допринасят за най-малко 60% от отглеждания патладжан в Индия са казали, че ще забранят неговото отглеждане независимо какво е решила централната власт.

Защитници на ГМО културите казват, че те намаляват употребата на пестициди, повишават добивите и са единственият начин, за да се удовлетворят нарастващите нужди от храна в света. Противниците на ГМО поставят под въпрос тяхната сигурност и казват, че те подкопават биоразнообразието и довеждат бедни фермери до дългове.

Сега единствената ГМО култура, отглеждана комерсиално в Индия е памук.

Advertisements

One Response to По света

  1. Homepage каза:

    I believe other website owners should take this website as an model, very clean and great user pleasant pattern.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s