Наука

“Липсата на научни познания или научен консенсус не би трябвало да се тълкува като указание за определено ниво на риск, отсъствие на риск или приемлив риск.”

Принципът на предпазливостта, Протокол от Картахена за биологичната безопасност 11 септ 2003

***

МНЕНИЯ НА СВТОВНОИЗВЕСТНИ УЧЕНИ

ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ГМО

Но първо да чуем какво има да казва един човек, който не е учен – Фил Ейнджил, директор на корпоративните комуникации на Монсанто:

„Монсанто не би трябвало да гарантира безопасността на биотехнологичните храни. Нашият интерес е да продаваме колкото се може повече.”

***

 • Проф. Ричард Леуонтин, професор по генетика, Университета Харвард: „ Една екосистема подлежи на нашата промяна, но ние не можем да знаем какви ефекти ще предизвикаме и как ще повлияем на околната среда. Толкова малко знаем за това как се развива един организъм от своето ДНK, че не трябва да се изненадваме, когато се сблъcкваме с шокиращи събития едно след друго.
 • Проф. Сузан Вюртеле, Американската Агенция за Защита на Околната Среда. Токсиколог: “ Тази технология се популяризира, но уважавани учени и доказателства от изследвания говорят за това, че точно агенциите, които трябва да защитават човешкото здраве и околната среда са против нея. Главното е, че се сблъскваме с най-мощната технология в света до сега и тя се развива без да разбираме последствията, които ще предизвика.
 • Проф. Норман Елстранд, генетик по екология в Унверситета на Калифорния: След 10 години ще има катастрофа, защото толкова много продукти се пускат на пазара.”
 • Проф.  Хараш Наран, микробиолог и изследовател от Университета от Лийдс, който първи откри връзката между болестта на луда крава и  болестта на Якоб-Кройцфелд при хората. Ако погледнете простия принцип на генетичните модификации ще видите екологическа катастрофа. Няма начин да определим рисковете… Отговорът е просто да забраним ГМО храните.”
 • Д-р Ерик Милстоун от Университета Съсекс казва:” Фундаменталният проблем на ГМО храните е, че те въобще не са правилно изследвани. Досега само се залага на надежди за най-доброто.”
 • Д-р Ян Гибсън, депутат, бивш ректор по биология на Университета на Източна Англия, призовава за забрана на ГМО храните докато не се проведат нужните изследвания. Той също е притеснен от включването на  ГМО съставки в храните за деца в училищата. Има страшно много неизвестни опасности на ГМО културите и докато те не са изследвани изцяло, не трябва да подлагаме хората на риск, особено децата.”
 • С генетично инжинерство нормалните храни могат да станат опасни за метаболизма и дори токсични.” Това е твърдение на 21 учени, сред които Проф. Браян Гудуин, Проф.  Жаклин МакГлейд, Проф. Питър Саундерс, и  Проф. Ричард Лейси.
 • Проф. Ричард Лейси, микробиолог и професор по безопастността на храните в Университета Лийдс – един от учените, който предсказа катастрофата от болестта луда крава, говори често и убедено срещу ГМО храните твърдейки, че те носят потенциално неограничени рискове за здравето.”
 • Проф. Арпад Пустай, световно известен диетолог от Роует Института за Изследвания в областта на храните и микробиологията казва: ”Аз опредлено не бих ги ял. Слагаме нови неща в храните, които не са били консумирани преди. Ефектите върху имунната система са непресказуеми и аз предизвиквам всеки, който твърди, че ефектите им са предсказуеми.”
 • Проф. Колин Блекмор,  Професор по психология в Университета в Иксфорд и  бивш президент на Британската асоциация по Висша Наука казва: ГМО културите са непредсказуеми.”
 • Проф. Джеймс (главният архитект на Английската Агенция по хрантителните агенци)Виждането, че всичко е безопасно с ГМО е наивно. Не мисля, че напълно разбираме всички измерения на проблема и рисковете, които те носят. Трябва да се развият по-ефективни методи на изследване и контрол и да се предупредят фирмите и агенциите за неочакваните последствия от случайното поставяне на чужди гени в растенията. Той също казва, че сегашната регулаторна система е неточна, защото няма достатъчно доказателства на този етап.”
 • Д-р Андрю Чесън, Вицепрезидент на Европейската научна комисия по хранене на животните: Потенциално унищожителните ефекти могат да се появят от вредни вещества в генетично манипулираните храни.“
 • Д-р Джералд Б. Гес, директор на Центъра по Ветеринарна Медицина на  Американската Асоциация за Лекарствата и Храните твърди: „…ГМО храната за животни представляват огромна опасност за животни и хора. Токсините в месото и в млечните продукти могат да създадат нездравословна храна за хората.”
 • Професор Гордън МакВи, шеф на Изследователската Кампания за Рак: “Не знаем какви генетичени аномалии може да може да се предизвикат в генома (в индивидуалната ДНК ). По притеснен съм за хората отколкото за околната среда, ако тръбва да съм честен. Нужни са дългосрочни експерименти.“
 • Д-р Вивиан Хауърд, експерт за здравето на новородените в Ливърпулската Университетска Болница казва:  „Да се разменят гени между организми има неизвестни токсични ефекти и може да предизвика алергии, които ще навредят най-вероятно на децата.”
 • Д-р Мае Ван-Хо, генетик от английския Отворен унивеситет, отделът по Биология казва: „ Генетичното инженерство пренебрегва конвенционалното развъждане на животни като конструира изкуствено паразитни генетични елементи, включително и вируси като вектори, които пренасят гени в клетките. В клетките тези вектори се настаняват в генома на домакина. Поставянето на чужди гени в генома на приемника има вредни ефекти, отдавна е доказано, дори фатални ефекти, включително рак.”
 • Професор Денис Парк от Университета в Съри и Школата по Биологични Науки, консултант на Корпорацията Унилевер по безопасност на храната и бивш британски консултант по безопасността на биотехнологиите пише: „През 1983, стотици хора в Испания умряха от променено масло от  рапица.  То не е било токсично за плъхове. Д-р Парк предупреждава, че сегашните тестове с мишки и плъхове не доказват безопастността на храните за хората. Той предлага мораториум на ГМО.”
 • Д-р Петър Уилис, теоретичен биолог от Окландския Университет пише: „ Като пренасяме гени през бариерите на видовете, които са съществували от милиарди години – например между хора и овце, рискуваме да стартираме неочаквани биологически процеси. Например неправилно сгънат клетъчен протеин може да причини заразна неврологична болест.”
 • Д-р Майкъл Антониу, Главен лектор по молекулярна патология в Болницата Гай казва: „Тази генерация на ГМО и животни, в която случайно се интегрират изкуствени комбинации на генетически материал от несвързани видове в ДНК-ато на приемника ще разбие ДНК схемата на приемника по непредвидим начин. Резултатите могат да са токсини, това е било наблюдавано при ГМО бактерии, растения, животни, като проблемът остава незабелижим докато вече не е късно и не се развие болест.  Освен това, ГМО могат да донесат вреди веднага, но могат и да минат години преди да се регистрира токсичността на ГМО.Д-р Антониу наскоро предупреди депутатите във Великобритания, че не трябва да мислят, че има безопасен друг подход освен пълна забрана на ГМО храните.“ Не трябва да се заблуждаваме, че с някакви закони и граници можем да контролираме нещо, което в същността си е непредсказуемо и автоматично неудържимо.”
 • Д-р Джордж Уолд, Нобелов лауреат и професор по биология в Харвард пише, че: „ До сега, живите организми са еволюирали много бавно, новите форми са се установявали много бавно. Сега цели протеини се внасят за една нощ в нови взаимоотношения. Да се въврви по този път не е мъдро и е опасно. Потенциално това може да създаде нови животни и болести по растенията и животните, нови източници на раки, нови епидемии.”
 • Британската Медицинска Асоциация задава въпроса дали има истинска нужда от ГМО, предупреждавайки, че може да се създаде изкуствен пазар от производители и учени.

Но както казва Фил Ейнджил , директорът на корпоративните комуникации на Монсанто за ГМО: „Нашият интерес е да продаваме колкото се може повече.”

***

Оценка добивите на ГМ (генно модифицирани) култури

(Доклад  51 стр. от април 2009г. от Обединение на Ангажирани Учени)

Досега съществуващите ГМ сортове не увеличават добивите на никоя култура. Добивите на царевица и соя са се повишили през 20-ти век, но не в резултат на ГМ, а в резултат на традиционното земеделие.”

***

Влияние на ГМ култури върху употребата на пестициди: Първите 13 години

(Доклад  69стр. от ноември 2009г. от Чарлз Бенбрук)

„Този доклад изучава влиянието на ГМ (генно модифицирана) царевица, соя, памук върху използването на пестициди в САЩ, като данните са взети от Департамента по Земеделие на САЩ. Най-поразителното откритие е, че ГМ култури са отговорни за увеличение от 383 милиона паунда (около 173 000 тона) хербициди в САЩ след първите 13 години комерсиална употреба на ГМ култури (1996 – 2008).

Докладът в детайли описва причината за повишението – появата на резистентни на хербицидите плевели.

Хербицидите и пестицидите са мощни отрови на околната среда.”

***

Сравнение ефектите на три вида ГМ (генно модифицирана) царевица върху здравето на бозайници

Joël Spiroux de Vendômois1, François Roullier1, Dominique Cellier1,2, Gilles-Eric Séralini1,3

1. CRIIGEN, 40 rue Monceau, 75008 Paris, France
2. University of Rouen LITIS EA 4108, 76821 Mont-Saint-Aignan, France
3. University of Caen, Institute of Biology, Risk Pole CNRS, EA 2608, 14032 Caen, France

Резюме:

Ние представяме за пръв път сравнителен анализ на кръвта и данни от органните системи от опити с плъхове, хранени с три основни комерсиални ГМ (генно модифицирани) царевици (NK 603, MON 810, MON 863), които се намират в храната и фуражите по света. NK 603 е модифицирана, да бъде толерантна на широко спектърния хербицид Раундъп. MON 810 и MON 863 са създадени да синтезират два различни Bt токсина, използвани като инсектициди. Около 60 различни биохимични параметъра са класифицирани за орган и измерени в серума и урината след 5 и 14 седмици хранене.

Плъховете, хранени с ГМ царевица бяха сравнени с техните съответни изогенни или родителски не-ГМ еквивалентни контролни групи. Това беше последвано от сравнение на шест референтни групи, които бяха консумирали различни видове други не-ГМ царевица. Приложихме непараметрични методи, включващи многократно сравнение на двойки с Подход за Фалшиво Откриване. Главният Съставен Анализ разреши изследването разсейването на различни фактори (пол, седмици хранене, диета, доза и група).

Нашият анализ ясно показа за трите вида ГМО нови странични ефекти, свързани с консумацията на ГМ царевица, които бяха свързани с пола и често с дозата. Ефектите бяха предимно свързани с бъбреците и черния дроб, пречистващите органите, въпреки различията между трите вида ГМО.

Други ефекти бяха наблюдавани в сърцето, надбъбречните жлези, слезката и кръвотворната система. Ние заключаваме, че тези данни подчертават симптоми на хепаторенална токсичност, възможно дължаща се на новите пестициди, специфични за всяка ГМ царевица. В допълнение, не може да се изключи директни или индиректни метаболитни нарушения, дължащи се на генетичната модификация.

***

Интервю с директора на Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски

Пуснати веднъж в околната среда, ГМО вече не могат да бъдат контролирани, започват хибриди, променя се и екоразнообразието, най-общо казано, и то насилствено се променя. Отпусне ли един път на Пандора, вече връщане няма, не е ясно кога и какви организми ще се появят.

Лабораториите са малко, да си останат генно модифицираните организми в лабораториите, в науката, в експериментите, не на българското поле.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s